Vastenmaaltijd

BORSJTJ, PAMPUSHKY EN PANNENKOEK MET APPEL
Op de tweede avond in de reeks “Vastenmaaltijden” hebben we met een gezellige grote groep Oekraïense gerechten gegeten. De eerste was “Borsjtsj”, een soep, oorspronkelijk met rundvlees, met allerlei groenten en vooral ook biet, waardoor de soep een ontzettend mooie kleur krijgt en een verrassende aardse smaak.
Voor 8 personen ben ik voor onze vegetarische variant begonnen door 2 gesneden uien in een beetje olie te fruiten. Ik heb toen 2 l water, een paar blokjes groentebouillon, een paar laurierblaadjes en 1 tl pimentbessen (de laatste 2 in een thee-ei) zachtjes laten trekken. Daar heb ik 2 wortelen, in schijfjes, ½ knolselderij, in blokjes, 750 g ongekookte biet, in blokjes en ½ kleine witte kool, in dunne reepjes aan toegevoegd. Haal, als de groenten bijna gaar zijn het thee-ei eruit en voeg dan 1 pakje gezeefde tomaten, evt. 2 tl azijn en zout en peper naar smaak toe. Laat de soep nog even doorkoken en roer er op het laatst nog 1 gesneden bosje platte peterselie en ½ gesneden bosje dil aan toe. Serveer de soep met een lepeltje crème fraîche en brood.
Het brood van de avond was “Pampushky”, dit maak je door een deeg te maken van 500 g bloem (vervang eventueel 1/3 door volkorenmeel), 240 ml melk, 4 el olie, 3 el suiker, 1 ½ zakje gedroogde gist, 1 flinke tl zout en 1 ei. Kneed het deeg goed door en laat het in een ingevette kom afgedekt met huishoudfolie minimaal 1 maar liever 2 uur op een tochtvrije plaats in de keuken rijzen. Kneed het deeg nogmaals licht door en verdeel het in 10 gelijke stukken. Leg deze in een springvorm en laat het deeg afgedekt rijzen tot de balletjes elkaar raken. Bak het brood in een oven van 175 °C. in 20-25 minuten gaar en goudbruin. Bestrijk het brood, zo gauw het uit de oven komt met en mengsel van olie, geraspte knoflook en gesneden dille.
Als toetje hadden we (gekochte) pannenkoeken met een appelcompote. Насолоджуйтесь їжею (nasolodjuytes izheyu) Eet smakelijk, Mieke Maletzky

 

Zie ook de andere recepten bij  –  Aktiviteiten  – Maaltijd recept.