Zondag 2 juni

Op deze 1e zondag na Trinitatis begint liturgisch de zomertijd. De liturgische kleur verandert van rood (met Pinksteren) en rood of wit (zondag Trinitatis) naar groen, de kleur van de natuur en het paradijs, de kleur van het Koninkrijk van God zoals het ons in onze leefwereld omgeeft en nabij is.

We vieren zondag 2 juni in de 2e helft van de dienst de Maaltijd van de Heer met elkaar, het feest waarin wij God en elkaar en God ons gezamenlijk en individueel eeuwige trouw en bijstand beloven. Ooit, staat er een paar keer in de Bijbel, vieren we de Maaltijd van de Heer met elkaar als een groot, mooi bruiloftsfeest, het feest van de liefde. Dat is waar we als ideaal op afstevenen. Zo ziet onze grote toekomst er ooit uit. Dan komen wij bij de liefde uit, als nooit tevoren. Het vieren van de Maaltijd van de Heer op zondag 2 juni mag je als een soort voorproef daarvan zien, of zoals men vroeger altijd zei: als een ‘onderpand’ (waarborg) dat God dit ook ooit met ons mensen werkelijk van plan is en het voor ons zal verwezenlijken.

We lezen er twee verhelderende teksten bij, allereerst Deuteronomium 26: 5-11, over de grote hoeveelheid rijkdommen die ons leven nu al bevat (ons leven vloeit over van melk en honing, vers 9). Daarna Handelingen 5: 1-11 over Ananias en Saffira die het vertrouwen dat dit ook in de toekomst nog zo zal blijven niet aandurven en daarom een deel van hun eigen rijkdommen voor zichzelf achter de hand gaan houden en gaan oppotten. God en de anderen moeten het dan maar doen met ‘de rest’ (vers 2).

De Avondmaalscollecte is bestemd voor de Gasthoeve Zonnebloem aan de Zonnebloemweg, die ook het beste draait als wij mensen veel voor elkaar over hebben en zin krijgen in een en al vrijgevigheid en gebed met veel passie voor elkaar. Anky Pekkeriet verzorgt in de dienst de begeleiding van het gezamenlijke zingen. Georg Naber gaat in de dienst voor.